MAHL IX 2016-2017 | Toimintakertomus
Maanantai, 01 Toukokuu 2017 00:00

 

 

9. Toimintakausi | 2016-2017

 

Yhdeksäs toimintakausi toi mukanaan paljon uutta, paljon vanhaa, sekä tietynlaisen etapin välipisteen. Oleellisin asia näin seuratyön kannalta oli se, että perinteinen harrastesarjatoiminta, ja etenkin niissä esiintyvien pelaajien, pääosin siis aikuisten miesten väkimäärä saavutti katon. Pelien määrä, niihin käytetty aika, sekä osallistujamäärät eivät enää kasvaneet. MAHL:n kausilajikirjohan on edelleen melko niukka, kausilajeina pelataan ympärivuoden jalkapalloa ja salibandya, puolikausilajeina jääkiekkoa, jääpalloa, sekä beach volleyta. Kasvu em. lajeissa tapahtuu nyt ja tulevaisuudessa lisäämällä sarjatasoja, jolloin uusien pelaajien liittyminen MAHL-toimintaan tapahtuu jouhevasti, ja jokainen löytää sen oman tasonsa vuoden kahden aikana. Pelaajamääräkaton saavuttaminen on onneksi tunnistettu jo muutamia vuosia sitten, ja uusien toimien sisäänajo on ollut työlistalla perinteiseen malliin. Uudet toimet vaativat uusia toimijoita, ja näihin olemme onneksemme saaneet loistavaa apua eri oppilaitoksilta, sekä itseohjaituvilta henkilöiltä. Kuluneen vuoden aikana MAHL:n toimistolla toimintaa ovat olleet pyörittämässä toiminnanjohtaja Tuomas Anttonen, hanketyöntekijä Eetu Sviili, seuratyöntekijät Tommi Häyrinen, Mika Pippuri ja Antti-Pekka Mäkelä. Lisäksi kauden aikana työharjoittelussa on nähty Elina Suutari, Joni Moilanen, Niko Helmola ja Jenni Pippuri, joista jokainen on eri oppilaitosten opiskelijoita.

 

Ensimmäiset kipukasvut tulivat eteen jo toukokuussa kun meidän oma "Tollo", Anttosen Tuomas teloi jalkansa ja siirtyi pitkälle sairaslomalle, sekä vieläkin jatkuvalle kuntoutusjaksolle. Tuomaksen työpanoksen väheneminen näkyi vähän joka sektorilla. Perustoimintojen siirto toisille henkilöille ei tuottanut ongelmia, mutta ns. hiljainen tieto, sekä henkilökohtaiset suhteet asioiden eteenpäin viemiseksi ottivat luonnollisesti aikaa. Myöskin PAHL - Pieksämäen harrasteliigat nuukahti kaikessa hiljaisuudessa. Massiivisten toiminnonsiirtojen kopiointi toiselle paikkakunnalle tulee lähteä paikkakunnan omista tarpeista, ja henkilön, joka sitä lähtee vetämään tulee olla aidosti motivoitunut, hieman itsekkäästi ajateltuna, tulee tehdä itselleen mieluisat liikkumisen muodot.

 

Tuotti mennyt kausi myös iloa. MAHL palkittiin kesäkuussa 2016 - Vuoden positiivinen Mikkeliläinen 2016 -palkinnolla. Lasten- ja nuorten, sekä naisten toiminta otti reippaita kehitysaskelia, joten kasvupysähdys voitaneen todeta väliaikaiseksi. Jo vuosia perustoiminnan ylijäämä on kohdistettu lapsiin ja nuoriin, tällä toimintakaudella perinteinen korttelitoiminta oli jo omavarainen, ja ylijäämät (ja osin säästötkin) sijoitettiin nuoriin, yläkouluikäisiin tyttöihin ja poikiin.

 

LASTEN KORTTELITOIMINTA. Lähes 23000 ohjattua liikuntasuoritetta 2-12 -vuotiaille. MAHL:lla oli kauden aikana käytössä omia ja ulkoisia ohjaajia lasten toiminnassa noin 30. Vaikka korttelitoiminnassa pidetään maksut pieninä, niin toiminta on avustusten johdosta saatu omavaraiseksi. Toiminta pyöri jo seitsemättä kautta ja keräsi viikottain muksut useampaankin kerhotapahtumaan. Erityisesti talvikuukausina lapsilla on niin halutessaan mahdollisuus liikkua MAHL:n korttelikerhoissa käytännössä päivittäin (tyttö- ja korttelikerho, -säbä, -kiekko, -fudis) jos vaan huoltajilla riittää into toimia kuskina eri kaupunginosiin. Koko vuoden korttelimaksut yhtä lasta kohden ovat maksimissaan 80 euroa. Lisäksi MAHL järjestää kauden aikana 3 leiriä (hiihto-, kesä- ja syyslomaleirit), joissa voi viettää ohjattua liikunta-aikaa 11 päivän ja 99 tunnin ajan.

 

Toimintakauden aikana järjestimme yhteensä 757 ohjattua ip- ja laji-/korttelikerhoa. Aikaa kerhoissa vietettiin 853 tuntia. Lukemat "ennätyksiä" molemmat ja kasvua edellisvuoteen n. 40 prosenttia. MAHL:ssa lapsen ohjattu liikuntakerta maksaa 0,86 euroa. Tunnin mittainen liikuntakerta on arvoltaan 0,76 euroa (kaudella 2015-2016 "tuntihinta" oli 0,81 euroa). Näihin hupsutteluihin muuten sisältyy lapsille vakuutusturva.

 

 

NUORET JA YOUNG GUNS. Reilut 4200 ohjattua liikuntasuoritetta 13-17 -vuotiaille. Syksyllä 2014 kokeilukuukauden kautta synnytetty toiminta, joka nykyisellään toimii harjoitusvuorojen osalta lähes itsenäisesti. MAHL Young Guns on herättynyt liittotasolla kiinnostusta ja ihmettelyä, toivottavasti myös esimerkkejä kuinka nuoret saadaan liikkeelle. Kuten aiemmin mainittiin, on hallinto pumpannut YG-toimintaan muiden toimintojen ylijäämiä. Paitsi että koko kauden toimintoja on tuettu vahvasti, niin syksyllä satsasimme kertarysäyksellä 4000 euroa, Liikkuva Koulu -hankkeeseen. Hankkeen aikana peluutimme kaikkia Mikkelin yläkouluja sisäisin lajiturnauksin jolloin tavoitimme reilut 900, 7-9 -luokkalaista tyttöä ja poikaa.

 

Toimintakauden aikana YG- ja Liikkuva Koulu -toiminnassa järjestimme yhteensä 325 ohjattua harjoitus- tai pelitapahtumaa, näissä vietettiin aikaa 103 tuntia. 9 toimintakausi on ensimmäinen, jolloin toiminnot on eriytetty databaseen, joten edellisvuosien vertailu on hankalaa. Jatkossakin nuoret ovat varmasti se kohderyhmä johon tullaan satsaamaan, ja joka muuttuu lasten korttelitoiminnan kaltaisesti omavaraiseksi... ehkä joskus 2020 -luvulla? Niin, mitäpä se tämä sitten nuorille maksoi? MAHL:ssa nuorten ohjattu liikuntakerta maksaa 0,37 euroa. Tunnin mittainen liikuntakerta on arvoltaan 1,16 euroa. Myös nuorten toiminta on seuran puolelta vakuutettua.

 

NAISET. Naisten toimintojakin tarkastellaan jatkossa ihan ominaan. Tyttöjen toiminnot löytyvät kortteli- ja nuorten kerhoista. Naiset suorittivat kauden aikana 47 ohjattua harjoitus- ja pelitapahtumaa, näissä tapahtumissa liikuttiin yhteensä 710 kertaa. Naisten toiminta on saatu muutamassa vuodessa omavaraiseksi, ja ensimmäisiä turnauksia on jo nähty. "Pinkit Puumat" järjestää jatkossa Suutarin Elinan johdolla mm. jalkapallon ja salibandyn harjoitusvuoroja, matkaa siihen että ensimmäiset sarjatoiminnot saadaan käyntiin ei ole enää pitkälti. Pinkkien Puumien toiminta näyttää pitkälti alkuperäiseltä MAHL -toiminnalta, sillä eroituksella, että joukkueet kasaantuvat harjoitusvuorojen kautta. Toki puhtaat naisporukat ovat tervetulleita omina joukkueina sarjoihin, jahka sellainen saadaan aikaiseksi. Tavoitteena on, että syksyllä 2017 salibandyn sarjatoiminta naisten osalta starttaisi. Naisten ohjattu liikuntakerta maksaa 1,25 euroa. Tunnin mittainen liikuntakerta on arvoltaan 0,42 euroa.

 

Tiesithän, että MAHL toimii usean lajiliiton alaisena seurana, sekä on mukana erinäisissä valtakunnallisissa ohjausryhmissä?

           

 

LAJI- JA TURNAUSTOIMINTA. Perinteisin toiminto, eli aikuisten miesten kausilajit, sekä turnaukset. Kuten aiemmin mainittiin, oli mennyt kausi ensimmäinen jossa perustoimintojen kokonaismäärät eivät enää kasvaneet. Kokonaismäärä liikuntasuorituksille oli 28 441 kpl:tta (ek. 32 619 kpl). Kaikki toiminnot huomioiden kokonaiskasvua edellistoimintakauteen kuitenkin tuli, kauden 2016-2017 kokonaisliikuntasuoritteiden määrä 62 772 kpl:tta on noin 1600 liikuntasuoritetta enemmän kuin koskaan aiemmin. Perinteisissä sarjoissa tehtiin uudistuksia, tietoisesti mm. ns. kilpasarjapelaajien osallistumista rajattiin. Tavoite meillä on, että kaikki harrasteliikkujat saataisiin mukaan, ja tällöin rajauksia/uudistuksia tulee tehdä toimintojen mielekkyyden takaamiseksi. Turnaustoiminnoissa muutoksia tuskin luvassa, eli myös oikeat pelaajat ovat jatkossakin tervetulleita. 

 

Mestareita leivottiin urakalla, kun parhaissa lajeissa sarjatasoja on jo kolme. Ahkerimmat pelaajat pelaavat kauden aikana MAHL:ssa lähemmäs 140 ottelua sarjoissa ja turnauksissa. Päälle sitten vapaavuorot, kerho-ohjaukset sekä mahdolliset tuomari- ja toimitsijatehtävät. Kausilajiotteluita pelattiin yhteensä 790 ja näihin käytettiin aikaa 603 tuntia. Yhdelle ottelulle per pelaaja kertyi hintaa 3,21 euroa (ek. 3,65). Tunnin mittainen liikuntakerta on arvoltaan 4,21 euroa (ek. 4,84). Hintaan vaikuttaa suoraan maksuttomien teemapäivien, ja kokeiluturnausten järjestämisten väheneminen.

 

Turnauksia järjestettiin entiseen malliin, muutamat turnaukset etsivät vielä ajankohtaa, toisaalta toiset turnaukset kaipaavat reippaita uudistuksia. Valitettavaa näin järjestäjän puolesta on tarjolla olevien tilojen niukka saatavuus (ei kaikissa lajeissa), toivotaan että tähänkin tulee muutosta kun vuonna 2018 Mikkeliin avautuu uusi ja uljas Saimaa Stadiumi. MAHL oli järjestämässä turnauspelejä yhteensä 328 kpl:tta, aikaa käytettiin näihin 236 tuntia. Turnauspelin hinta harrastajalle on km. 3,20 euroa (ek. 3,29). Tunnin mittainen liikuntakerta turnauksissa on arvoltaan 4,46 euroa (ek. 4,64).

 

AVOIMET PELIVUOROT JA KOKEILUT. MAHL lisäsi avoimien pelivuorojen määrää kauden aikana, vuoroja nähtiin mm. jalkapallossa, salibandyssa ja jääkiekossa. Osassa lajeja jopa kolmelle eri harrastajaryhmälle. Avoimia vuoroja pelattiin 217 kpl:tta aikuisten miesten kesken, ja näihin käytettiin aikaa 247 tuntia. Avoimiin harjoitusvuoroihin voi tulla edullisesti mukaan, sillä MAHL:ssa se maksaa km. 1,62 euroa (ek. 1,24). Tunnin mittaiselle liikuntakerralle tulee hintaa 1,42 euroa (ek. 1,06). Harjoitusvuorot toimivat erinomaisena mahdollisuutena tutustua MAHL toimintaan, sekä pelaajien tasoon. Lajijoukkueiden GM:t ovatkin poimineet harjoitusvuoroilta vuosi toisensa perään uudet vapaat pelaajat omiin joukkueisiinsa. Osasta kokeilukerhoja on tullut pysyviä, ja pitkälti itseohjautuvia mm. Senioripalloilukerho. Menneellä toimintakaudella satsattiin paljon aikaa koulujen IP-toimintaan, joka sai hienon vastaanoton, ja varmasti jatkuu tulevaisuudessakin.

 

ULKOISET TOIMINNOT.  PAHL taputeltiinkin jo aiemmin. MAHL:n alaisuudessa toimivat edelleen Triathlon- ja pyöräilyseura Mikkelin Kramppi, sekä Salibandyn 3 divisioonassa, Kaakkois-Suomen lohkossa pelaava La Lightning. Alajaoksille MAHL tarjoaa liiton jäsenyyden, sekä antaa hallinnollista apua. Alajaokset toimivat omina itsenäisinä seuroina.

 

BUDJETTI JA TOIMINNANLUVUT

 

Kokonaisbudjetti jatkoi kasvuaan kaikilla mittareilla. MAHL:n 9 toimintakauden budjetti koostuu 1. toiminnanmaksuista, 2. varainhankinnan tuotot, sis. rekisteröintimaksut, 3. avustuksista ja tuista (yleisavustukset). Toiminnanmaksuja ovat, laji-, turnaus-, kortteli-, young guns-, naiset ja tytöt, sekä avoimet pelivuorot ja kokeillut. Lisäksi Ulkoisista toiminnoista jäsenmaksut, sekä toiminnankulujen hankintakulut. Tämä raha tulee siis meiltä kaikilta MAHL:n toimintojen pyörittämiseen.

 

1. Toiminnanmaksujen budjetti on kokonaisuudessaan 129,687,00 euroa.

2. Varainhankinnan tuotot yhteensä 23.857,00 euroa.

3. Yleisavustukset yhteensä 50.879,31 euroa.

 

Kokonaissumma siis reilut 200.000 euroa. Hurjista summista huolimatta kausi oli miinusmerkkinen n. 5000 euron verran. Toimintakautta kuvasti vahvasti nuorten toimintaan satsaaminen, lisäksi naisten toiminta ottaa sellaisia askelia, että hienoinen notkahdus perustoiminnassa kääntynee kasvuksi tulevina vuosina. Uusi hanke käynnistyy elokuussa, hankenimi on vaatimattomasti "Harrastepäällikkö" - hanke on onnistuessaan kaksi vuotinen, ja työllistää yhden uuden työntekijän. Toimi on sijoitettu lasten- ja nuorten harrastetoiminnan kehittämiselle, eli pohjat toiminnan laajentamiselle jopa sarjatoiminnan omaiseksi ovat hyvässä mallissa.

 

Jos viime toimintakaudelle liikuttiin paljon, niin tällä liikuttiin vieläkin enemmän. Kokonaisliikuntasuoritusten määrä oli 62 772, ohjattuja liikuntakertoja järjestettiin 2536 kpl:tta, ja aikaa näihin käytettiin 2198 tuntia 15 minuuttia. Keskimäärin joka ikinen päivä vuodessa, 6 tuntia 10 minuuttia! Lasten ja nuorten liikuntasuoritukset nousevat kilvan aikuisliikunnan tasolle MAHL:ssa. Aikuisliikunta 34 454 suoritetta, lasten ja nuorten 28 318 suoritetta, siinä mallia muille urheiluseuroille Yhteiskuntavastuusta, ja millä hinnalla!

 

Koko toiminta huomioiden MAHL:ssa liikkuminen maksaa tunnilta 2,38 euroa, ja liikuntasuoritteelta 2,07 euroa!

 

JÄSENMÄÄRÄ kaudella 2016-2017 oli mahtavat 3037 jäsentä (+17% kaudesta 2015-2016). Aikuisten määrä laski reilusti 1389 jäseneen (-31%, laskuun vaikuttaa paljolti kirjaamistapa, joka tulee YG-toiminnan selkäestä eriyttämisestä). Alaikäisten jäsenten (ja YG-jäsenet) määrä on 1648 jäsentä. Kun tarkastellaan aikuisliikunnan harrastamishintaa, ja muistetaan se, että aikuisten harrastemaksujen ylijäämä osoitetaan lasten- ja nuorten harrastamiseen, niin perusteltua onkin kiittää kaikkia aikuisliikkujia ja lisätä sloganlistaan myös "MAHL:ssa harrastamalla maksat lapsesi harrastamisen".

 

Sosiaalinen media on ottanut paikkansa myös MAHL:ssa. | mahl.fi, korttelikerho.fi, turnauspiste.fi, sekä facebook, twitter, instagram, youtube-kanava.

 

» Verkkosivukäynnit, mahl.fi sivuilla käytiin yli 152 000 kertaa, 49 700 eri kävijän toimesta (yhteensä verkkosivuilla n. 270 000 käyntiä).

» Keskimääräinen verkkosivuilla vierailuaika 3.32 minuuttia.

» Facebookissa 2556 tykkääjää, keskimäärin MAHL tavoittaa kuukaudessa 20 000 eri henkilöä.

» Suurin "somejytky" - MAHL The Joulukalenterisaaga, joka tavoitti 61 764 eri henkilöä, hittinään luukku 20?

 

KEHITYSKOHTEET TULEVAISUUTEEN

 

Kuten jo monesti mainittu, tulee pääpaino seuraavien parin vuoden aikana olemaan lapsissa ja nuorissa, myös naistoiminnalle halutaan sarjatoimintaa, samalla voidaan nähdä nuorten toiminnan (13-17 -vuotiaat) muuttuvan sarjatoiminnaksi ja sitä kautta omavaraiseksi. Aikuisten miesten perinteinen lajitoiminta kaipaa uudistuksia, joilla saadaan vanhat harrastajat pidettyä toiminnassa mukana, sekä tietenkin uusia houkuteltua MAHL -toimintaan. Mennyt kausi oli haastava mm. Tuomaksen työpanoksen vähentyessä, eikä kaikkia aukkoja saatu paikattua. Lisätyövoimaa hankittiin, mikä rasitti kovasti hallintoa. Jatkossa lisätyövoima tulee uusien toimintojen hankkeiden kautta, ja toivottavasti muutaman vuoden ponnisteluiden jälkeen kaikki toimet olisivat omavaraisia. Mitään tarvetta hypätä isojen kilpasarjaseurojen matkaan ei ole. Harrasteliikunnan tuottajana MAHL on edelläkävijä, eikä sille juurikaan ole tarjolla kilpailua, ainekaan Etelä-Savossa. Yhteistyö alueen junioriseurojen kanssa on hyvässä mallissa, erityisesti Juniori-Jukureiden. On mahdollista, että jo syksystä 2017 MAHL ja Juniori-Jukurit jakavat paitsi tieto-taitoa, myös työpanosta lasten liikunnan kehityksessä. Saman näkisimme jollain aikajänteellä tapahtuvan myös jalkapallossa ja salibandyssa, miksi ei muissakin joukkuelajeissa.

 

Heti uuden toimintakauden alkuun rikotaan perinteiset kaveriporukat kesäsalibandyssa. Kaikki halukkaat pelaajat maksavat saman omavastuun kesäsarjasta ja päätyvät samaan varauskoriin. 5 ennalta nimettyä Manageria sitten poimivat pelaajat joukkueisiinsa. Uskomme että tämä lisää seuran yhteisöllisyyttä, kun vastustajan kiistakumppani saattaakin pelata samassa joukkueessa. Managereiden "draft-päivä" on lauantaina 6.5., ja voi olla että ensimmäisen kierroksen varaukset päätyvät somen ihmeelliseen maailmaan.

 

Fasiliteettiongelmaan tulee helpotusta keväällä 2018, uuden suurhallin valmistuttua, mutta jääkenttien (jäähallit ja Hänski) vuoroajat alkavat olemaan epäinhimilliset. Lisäjäälle on tarvetta paitsi MAHL:lla, niin myös jäälajien erikois-seuroilla. Löytyykö yhteinen tahtotila lisäjäiden rakentamiseen, vai tulisiko sittenkin Suomeen Kekkosen aikaiset talvet? Myös jalkapallon puolelle on tulossa mahdollisesti jollain aikajänteellä uusi tekonurmikenttä, lisäksi on huhuttu kuplahallin uudistamisesta. Euro Jackpottia pelataan edelleen viikottain, jotta nämä kaikki muodolliset ongelmat ratkeaisivat...

 

Suuri kiitos kaikille MAHL toimintaan osallistuneille henkilöille, käynnistyvä toimintakausi on kymmenes, ja samalla juhlavuosi. Uudistuksia on tulossa kauden mittaan, ja keväälle 2018 vuorossa torin täyttävä vuosikymmenjuhla...

 

"MAHL LIIKUTTAA MASSOJA"

 

Pasi Pippuri

puheenjohtaja - MAHL ry.

1.5.2017

 

MAHL - Yhteystiedot

Mikkelin alueen harrasteliigat ry. - MAHL

Kunnanmäki 3

50600 MIKKELI

hallinto(at)mahl.fi / info(at)mahl.fi

 

Hallitus 1.5.2017-30.4.2018

Puheenjohtaja: Pasi Pippuri

Toiminnanjohtaja: Tuomas Anttonen

Sihteeri: Mika Pippuri

Hallituksen jäsen: Janne Lamberg

Hallituksen jäsen: Tommi Häyrinen